16.11.2015
Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu(UTG), Filipinler’de yürütmekte olduğu tanıtım faaliyetleri kapsamında Filipinler’in Türkiye’nin un ihracatındaki yerini geliştirerek adı geçen ülkede Türk buğday unu açısından fark yaratmak amacıyla üç Filipinli fırında Türk (hard) unu ile Filipinler’de yaygın olarak tüketilen ürünlerin yapımına ilişkin denemeler gerçekleştirdi.
3-6 Kasım 2015 tarihleri arasında Filipinler/Manila’da farklı bölgelerde ve farklı büyüklüklerdeki üç fırında Filipinler’de yaygın olarak tüketilen “pandesal”, “loaf bread(tost ekmeği)” ve “monay” gibi unlu mamullerin Türk (hard) unu ile yapımına yönelik denemeler düzenlendi. Bahse konu denemeler kapsamında, 4 Kasım 2015 tarihinde Burgena Bakeshop, 5 Kasım 2015 tarihinde Soliman Bakery ve 6 Kasım 2015 tarihinde Tristan Jay Bakeshop’ta Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit KÖKSEL ve Şef Emin AYDEMİR’in gözetiminde söz konusu fırın sahipleri/ustaları tarafından Türk (hard) unu kullanılarak anılan fırınların en gözde ürünleri pişirildi.
Bahse konu denemelere katılan UTG Heyeti her üç fırında da ilgiyle karşılandı ve denemelerin sonucunda tüm fırıncılar ve fırınların ustaları Türk (hard) ununa ilişkin övgülerini dile getirdi.
Ayrıca, 6 Kasım 2015 tarihinde UTG Heyeti, Filipinler paket ekmek pazarının en önemli firmalarından biri olan Gardenia Bakeries (Phils.), Inc. firmasının üst düzey yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.
İlki 19-22 Mart 2015 tarihleri arasında ve ikincisi 24-25 Haziran 2015 tarihleri arasında Filipinler’de gerçekleştirilen fırıncılar eğitimlerinin devamı niteliğindeki söz konusu denemeler, Filipinli fırıncıların kendi fırınlarının koşullarında, kendi pişirme yöntemleri kullanarak Türk (hard) ununun kalitesi hakkında fikir sahibi olmasını ve Filipinler için çok önem taşıyan unlu ürünlerin Türk unu ile de istenilen şekilde üretilebileceğini görmesini sağladı.
Ayrıca, anılan fırınların ayarlanmasında Filipino-Chinese Bakery Association Inc.’in desteği oldukça etkili oldu. Denemler öncesi ve denemeler sırasında gerekli koordinasyonun sağlanmasında da daha önce Türkiye’ye gelerek eğitim alan Filipinli fırıncılar/şefler Carla Leopoldo VALENCİA ve Catherine G. BLAS–YU önemli katkıda bulundu.