6.06.2014
Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun bir info stand ile katıldığı Meksika’nın Mexico City kentinde 3-5 Haziran 2014tarihlerinde 14. kez gerçekleştirilen Alimentaria Mexico 2014 Fuarı’na 12 ülkeden 250 firma katılım sağladı.
Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun standını Meksika Büyükelçimiz Sayın Ahmet ACET ile Ticaret Müşavirleri Sayın Timur DİKBAYIR ve Sayın Yavuz DEĞİRMENCİOĞLU da ziyaret etti.
Fuarın kapsadığı ürün grupları; yiyecek ve içecek üretimi, dağıtım, pazarlama. Alt ürünler ise süt ürünleri, tatlılar, meyve ve sebze, et ve et ürünleri, balık ve deniz ürünleri, reçel ve dondurulmuş gıdalar, içecekler, organik yiyecekler ve ekipmanları, gıda koruma ve restoran sektörü için yiyecek ve içecek paketleme.
Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu ilk kez 2013 yılında katıldığı fuarda iştigal alanında yer alan başta un olmak üzere maya, nişasta ve diğer ihraç ürünlerinin ve Türkiye’nin potansiyelinin tanıtımını gerçekleştirdi.
Söz konusu fuarda, buğday unu ihracatında dünya lideri olan Türkiye etkili bir tanıtım faaliyeti yürüttü. Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu tarafından info standı gezen ziyaretçilere İspanyolca ve İngilizce dillerinde hazırlanan ve tatlı ve tuzlu unlu mamuller tariflerini içeren yemek kitabı ile sektörü tanıtan katalog dağıtılırken aynı zamanda, fuar süresince çeşitli unlu mamuller fuar ziyaretçilerine ikram edildi. Ayrıca, Tanıtım Grubu’nun ismi ve logosu bulunan mutfak önlüğü, çanta ve aşçı şapkası, eldiven ve önlükten oluşan fırıncı seti dağıtıldı.
Fuar süresinde kum sanatçısı Veysel ÇELİKDEMİR tarafından UTG’nin standında yapılan gösteriler büyük ilgi topladı. “Canal Once” televizyon kanalı standımızda yapılan kum gösterisinin çekimini gerçekleştirirken ayrıca sanatçı ile bir röportaj yaptı. Röportaj çerçevesinde Türkiye’nin un sektörü ve dünya ihracatındaki yeri konusunda bilgi verildi.
Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda en çok sorulan soru ise Türk firmaların Meksika’da distribütörlerin olup olmadığıydı. Son yıllarda Meksika’nın buğday unu ve maya ithalatında artış kaydediliyor. 2013 yılında buğday unu ithalatı %5 oranında artarak yaklaşık 50 milyon $’a, maya ihracatı ise %6 artarak 26 milyon $’a yükseldi. Buğday unu ithalatının tamamını, maya ithalarının ise büyük çoğunluğunu ABD’den gerçekleştiriyor. Meksika nüfusun yoğun olduğu bir ülke ve Türk unlu mamullerine benzer ürünlerin tüketimi oldukça yaygın. “Tortilla” en çok tüketilen ve mısırdan ve son yıllarda buğday unundan da yapılmaya başlanan bir ürün. Bu özelliğiyle Meksika, Türk unu önemli bir potansiyel taşıyor.